Competenties in kaart

Projecten en ondernemingen slagen vaker wanneer het lukt om helder in kaart te brengen wat de mensen echt goed moeten doen. Of leren doen. Voor een specifiek project, voor een groep functies, voor een managementpositie. Met de bedrijfspsychologen van Hermans Nieuwenhuis komen de echt belangrijke competenties helder in beeld. Uitgebreid als het moet, compact als het kan.

Competenties worden zeer regelmatig verward of op een hoop gegooid met karaktertrekken, vaardigheden, kennis, houdingskenmerken, motivatie en soms met verschillende vormen van intelligentie. In een goed competentiemodel krijgen al deze begrippen een plaats, maar dan vooral faciliterend. Een competentie, het verworven vermogen om iets echt goed te dóén, is het eindresultaat van kennisverwerving, oefenen, trainen, volhouden, ervaringsleren, bijscholen en (weer) ervaringsleren. Dit verwervingsproces (of noem het persoonlijke ontwikkeling) wordt versneld of geremd door karakter, houding en snapvermogen (intelligentie). Intelligentie en volhouden (hard werken) blijken telkens weer de doorslaggevende factoren. Persoonlijkheid speelt een veel bescheidener rol. Ook introverte en bescheiden mensen kunnen stevige adviseurs worden. Psychologen en testontwikkelaars willen dit vaak niet horen en niet vertellen, maar het komt keer op keer uit objectief onderzoek naar voren.

Aan de slag

Met de bedrijfspsychologen van Hermans Nieuwenhuis hebben bedrijven direct toegang tot de meest moderne complete checklists, zowel digitaal als in print. Wij komen graag bij u langs en helpen u om niet alles uit de checklist maar aan te vinken, maar om de cruciale competenties voor dat project, die functie, die managementpositie of dat functiegebouw goed in kaart te brengen. Bij individuele selectie- en ontwikkelassessments is het in kaart brengen van cruciale competenties altijd inbegrepen. Wij vinden dat geen enkel assessment zonder kan.

Het resultaat is altijd een zo compact en helder mogelijke checklist voor selectiegesprekken, ontwikkelingsplannen, coaching en beoordeling. Verankerd in concrete beschrijvingen van gewenst gedrag. En desgewenst verder uitgewerkt in stap-voor-stap-werkboekjes voor interviewers, beoordelaars en beslissers.

Opdrachtgevers

de_jeugdbeschermers
gem-vught
gem_wassenaar
gem_den-haag
gem_den-helder
strukton
iws
mcdonalds
odra
trickster
de-gidts-en-feldman
het_streek
veiligheidsregio-noord-holland-noord
amsterdannet
crucell
rho
la-place
adidas1
gem_hoorn
gem_groningen
gem_veldhoven
v-en-d
gem_arnhem
klm
gem_amsterdam
lumc
gem_utrecht
rud
gem_westland